Handje noten per dag is gezond
21 maart 2020 in Nieuws , Voeding

Wist je dat…..

een klein handje noten per dag gezond voor je is!?


Noten leveren ijzer, vitamine E en vitamine B1 en een heleboel eiwitten. Daar word je natuurlijk helemaal blij van. Zeker als je een paar keer per week flink sport zijn de eiwitten erg bruikbaar! Eiwitten zijn namelijk de bouwstenen van je lichaam en spieren. En ze zorgen voor een langzame vertering voor dat je geruime tijd verzadigd bent. Ideaal, kortom!


In noten zit ook veel onverzadigd vet, wanneer je ongezouten en ongebrande noten eet, beschermt dat jou tegen bepaalde hart- en vaatziekten. Het verlaagt namelijk het LDL-cholesterol. LDL-cholesterol is niet goed voor de bloedvaten.


In de meeste noten zit een flinke hoeveelheid van verschillende B-vitamines, met uitzondering van vitamine b-12. Per noot verschilt het welke mineralen erin zitten, maar calcium, fosfor, magnesium en kalium komen bijna overal in grote hoeveelheden terug. Ten slotte zitten noten boordevol antioxidanten, die de schade van vrije radicalen tegengaan. Eet altijd ongebrande noten, want dan zijn alle vitaminen en mineralen nog aanwezig! En als je noten dan ook nog eens ongezouten zijn, dan ben je helemaal goed bezig. Zo voorkom je een te hoge bloeddruk.


Vanwege deze positieve effecten staan ongezouten noten in de Schijf van Vijf. Uit onderzoek is gebleken, dat die dagelijkse consumptie voor grote voordelen zorgt. Noten gaan hart- en vaatziekten tegen, verlagen het cholesterolgehalte en verkleinen de kans op diabetes.

 

Het advies is om elke dag 15 gram ongezouten/ongebrande noten te eten.

 

Ga nou niet hele bergen in je hand leggen en onder het mom van ” het is toch gezond” en er teveel van eten. Wanneer je er teveel van eet, geeft het weer nadelige effecten. Het zijn namelijk dan ook wel ‘caloriebommen’. Overal waar “TE” voor staat is niet goed, alles met mate!

Zelf neem ik rond een uurtje of 4 altijd een klein handje noten, als snack/tussendoortje. Je kan ook een heerlijke maaltijdsalade maken met wat noten erdoorheen.


Smakelijk en geniet ervan


~X Rachelle

 

Deel dit verhaal
Terug naar overzicht