Pasta en rijst, rauw of gekookt, hoeveel is het verschil?
04 april 2020 in Voeding

Nice, al die verschillende soorten pasta’s en die verschillende soorten rijst en noodles.


Heb jij je wel eens afgevraagd hoeveel een goede portie is?

Het Voedingscentrum beveelt aan om: “75 tot 100 gram ongekookte pasta, rijst of andere granen per persoon te nemen als basis voor de maaltijd”. De meeste fabrikanten gebruiken die hoeveelheid ook netjes op hun verpakking, al gaan ze wel snel uit van de bovengrens, dus de 100 gram.


Hoeveel gebruik jij?

Natuurlijk is het handig om de weegschaal erbij te gebruiken. Wat ook slimi, om eens een keer te wegen hoeveel je nu eigenlijk onbewust in je pan gooit. Gebruik je wel eens de ‘kopjesmethode’. Een portie van 75 gram is dan een halve koffiekop rijst, quinoa of couscous en driekwart kop voor pasta.


Dikker worden! Ook je omvang…?

Rijst en pasta worden enorm dikker in de pan. Ze zwellen op en nemen ongeveer 2,5 keer hun gewicht op aan water als je het kookt. Quinoa neemt zelfs drie keer het gewicht op.

Dus op je bord is die portie van 75 -100 gram uiteindelijk 190 tot 250 gram geworden! Dat is al snel de helft van je bord.

 

Was jij je daarvan bewust?

Betrap jij jezelf er wel eens op? Het eet namelijk ook zo makkelijk weg, zeker als je witte pasta en of rijst neemt. Je hebt het helemaal niet door, want het voedt nauwelijks, maar levert wel ontzettend veel koolhydraten en calorieën!

 

Volkoren pasta, bloemkoolrijst en courgette.

Kies liever voor de volkoren variant van pasta of zilvervliesrijst, deze vullen veel meer en leveren tevens nog meer vezels en vitamines op. Je lichaam neemt hier echt de bouwstoffen en voedingsstoffen van op.

Al eens speltpasta of quinoa geprobeerd? Een echte aanrader. De quinoa is erg lekker door een heerlijk gevulde salade.

Wil je liever helemaal minderen met de koolhydraten? Probeer dan eens groenten als vervanging voor pasta en granen. Van heel fijngemaakte bloemkool maak je bijvoorbeeld ‘rijst’. Als je courgette of wortel in dunne slierten snijdt m.b.v een spirelli, is het perfect als vervanging van spaghetti (en erg lekker met bolognesesaus).

Maak eens lasagne, door plakjes aubergine te gebruiken, in plaats van pasta.

 

Dit zijn goede porties 

Hieronder staan de hoeveelheden benoemd van de verschillende soorten voedingsmiddelen, met de bijhorende calorieën.

Deel dit verhaal
Terug naar overzicht